Vitaminer och hälsokost rakt från naturen

I Finland finns det ca 50 olika vilda bärarter varav 37 arter är ätbara. Man uppskattar att den årliga bärskörden i Finalnd är 500 miljoner kilogram. Av blåbären och lingonen har man uppskattat att endast 3-10% tas till vara. Finländare äter i snitt 8 kilogram bär per person under ett år.

Hälsoeffekterna

Bär är viktiga för vår hälsa, eftersom de innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen samt polyfenoler. (Polyfenoner är en antioxidant, som kraftigt minskar risken att dö i förtid) Eftersom bär innehåller viktiga byggstenar för vår kropp kan vi motverka flera kroniska sjukdomstillstånd genom att äta mera bär. Enligt WHO kunde var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke bero på att vi äter för lite frukt och grönt.

2dl bär om dagen gör så att man får i sig hela dagens c-vitamin behov. I naturen växer bären fritt utan maskinell odlning, gödsling eller bekämpningsmedel. Dessutom är det bra nyttomotion att röra sig i naturen då man plockar bär.

Rönnbär

Är riktiga vitaminbomer. De kan ätas råa, frysta eller tillagade. Det rekommenderas att plocka rönnbär efter den första frosten, eftersom smaken då inte är lika syrlig. Om man vill utnyttja rönnbären som kosttillskott kan man plocka bären före det blir minusgrader. I den finska naturen växer fyra variationer av rönn. 

Smultron

Smultronet är ett av våra bär som mognar först, redan i början av juli. De är vanligast i södra- och mellersta Finland och trivs bäst i mycket solljus. Det aromrika smultronet har även används som medicin förr. Av bladen tillverkades te som användes för att behandla gikt och njursten. 

Blåbär

Blåbärssäsongen räcker från mitten av juli till början av september. Det är en allmän art som finns i hela Finland, men blåbären växer främst i barr- och moskogar. De trivs bättte i skuggan än i direkt solsken. 

Skörden kan ta skada om det förekommer nattfrost under blomningen, om pollineringen misslyckas på grund av dåligt väder eller om sommaren är mycket torr. Därför är det bra om man känner till många olika bärställen. Fastän blåbärsskörden skulle vara dålig på grund av sommartorka lönar det sig att försöka hitta blåbär i försumpade skogar och i kanten av myrar. Även på sjöstränder och öar i insjöarna kan man då hitta blåbär. I allmänhet djupfryses blåbär men man kan också göra sylt och saft av dem.

Odon

Förr trodde man att odon var giftiga, men i egentligen är det ett hälsosamt bär som också innehåller rikligt med antioxidanter. Odon kan användas på samma sätt som blåbär, dvs de kan ätas råa, frysta eller tillagade. Man kan göra sylt, saft eller gele, men de passar också utmärkt till att använda för likör och vin. Det sägs att odon har en laxerande verkan och kan vara fungera bra för trög mage.

Lingon

Lingon innehåller lite energi, mycket fibrer och inget fett. Det är hälsosamt att äta lingon eftersom det gör gott för tarmens bakteriestam och sägs kunna motverka inflammationer. Ibland rekommenderas det att dricka 2dl tran- eller lingonbärsjuice för att förebygga urinvägsinfektion. 

Hjortron

Hjortron räknas ofta till bär, men klassas egentligen som små stenfrukter. Man behöver inte importera frukt och bär från andra sidan jordklotet eftersom också hjortron innehåller fyra gånger mer C-vitamin än t.ex. apelsin. De innehåller också fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten.  Hjortron är välidigt uppskattade och kan användas på många sätt, som sylt till vaniljglass eller till brieosten eller så kan man göra parfait eller en kryddig chutney.

Åkerbär

Åkerbär anses vara exlusiva och har ett högt pris. Redan på 1700- talet beskrev Carl von Linné åkerbär som Europas godaste bär: ”Bäret sammansatt, svartrött, syrligt, av angenäm lukt och smak, fast kvarsittande på sitt fäste, ej lossnande därifrån. Bären överträffar alla europeiska bärslag genom sin utsökta lukt och smak; vid rötfebrar är de upplivande och stärkande.”

Plocksäsongen är från mitten av juli till slutet av augusti. Bären förekommer i hela Finland, allmännast inom ett område som sträcker sig från Kemi till Kuopio. Åkerbäret växer i lundartade moskogar, på fuktängar, på stränder, i dikesrenar och på gamla betesmarker. De naturliga växtplatserna har minskat, så inga stora skördar att vänta för åkerbäret. Nuförtiden finns det också odlade åkerbär till salu. Man kan göra exempelvis likör och sylt av åkerbär.

Ripbär

Ripbär är en 5–20 centimeter hög buske som växer i risartade bestånd och breder ut sig tätt intill marken. Bladen får på hösten en stark purpurröd färg och är inte vintergröna, men döda blad kan sitta kvar på stammen i flera år. Blommorna är vita och blomningen sker tidigt på våren.

Arten finns i Lappland, särskilt i norra delen. Bären är ätbara men utnyttjas inte eftersom smaken är något bitter, men de går bra att använda i saft. 

Havtorn

Vilda havtorn plockas i september-okober och finns längs med kusten i Österbotten samt på Åland. Växten trivs inte i skugga och behöver mycket solljus för att trivas. Havtorn innehåller höga halter av omgea 7 som är bra för slemhinnorna. Det har länge varit känt att havtorn är ett riktigt hälsobär. Under tusentals år har växten använts i medicinskt syfte för att lindra olika åkommor. I Kina används bäret än i dag bland annat mot infektioner, problem med matsmältningen och mot hosta. Men de finns också de som menar att havtorn är bra mot torra ögon och torr mun.

Kråkbär

Många bärplockare lämnar kråkbären i skogen, för att man tror att de är oätliga. Kråkbär har en lite konstig smak färsk, men då den tillagas och används som t.ex. sylt är den god. Det passar även bra att blanda kråkbär med honung.Säsongen är lång, kråkbär kan plockas från juli ända tills den första snön kommer. Ändå blir ca 95% av skörden kvar i skogen. Frusna bär har traditionellt ätits i soppar eller i varmt renfett.

Källor: https://academic.oup.com/jn/article/143/9/1445/4615208

https://www.duodecimlehti.fi/duo10368

https://www.arktisetaromit.fi/se/bar/naturbar/

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/09/12/ronnbar-superfood-som-gar-till-spillo

http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/smultron

https://www.utinaturen.fi/bartiderochatligabar

https://www.skogsskafferiet.se/odon/

https://www.kaypahoito.fi/sv/khr00001

https://laji.fi/sv/taxon/MX.38612

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/erica/arcto/arctalp.html

https://mittkok.expressen.se/artikel/4-spannande-fakta-om-akerbar/?sida=3

https://www.utinaturen.fi/bartiderochatligabar

Dela den här sidan