Jag måste äta kött, annars får jag inte i mig protein!

Svar: Nej, det vanligaste missförståndet är att animalier är den enda källan till protein. Men enligt livsmedelsverket (ruokavirosto.fi) kan en vegetarisk vara fullvärdig och lika innehållsrik som en kost som innehåller animalier. Av tallriken för en vegan består en tredjedel av proteinhaltiga produkter från växtriket, till exempel fullkornsspannmål och baljväxter, såsom bönor, ärter eller soja i olika former. En annan tredjedel av tallriken består av andra grönsaker, av vilka en del kan vara tillredda och en del råa.  Den sista tredjedelen är ett kolhydrattillbehör, till exempel pasta eller spannmålstillbehör, såsom korn. Dessutom har Finlands livsmedelsverk kommit ut med en ny  vegetarisk broschyr med kostrekommendationer som lämpar sig för hela familjen.

Dessutom äter finländarna alldeles för mycket kött, speciellt processat och får i sig för lite grönt, frukt och vitamniner enligt THL. En femtedel av den vuxna befolkningen har vitaminbrist pga bristfällig kost.

(källa: https://www.ruokavirasto.fi/sv/teman/halsoframjande-kost/narings--och-matrekommendationer/vegankost/)

Jag tränar hårt, och behöver äta kött för att bygga muskler!

Svar: Nej, då man motionerar och tränar i normal mängd får vi i oss tillräckligt med protein från maten. Många människor använder dessutom proteintillskott alldeles i onödan och om man ändå vill använda sådanna finns med vegetariska proteintillskott på marknaden som består av havre, ärter och spirulina.

Vegetarisk mat är tråkig, och man hålls inte mätt!

Vegetarisk mat kan vara väldigt god, och det finns något som garanterat smakar bra för alla. Det finns mycket fina råvaror som man kan använda för att tillreda god vegetarisk mat. Man hålls även mätt på vegetarisk mat bara man satsar på näringsrika alternativ, maten bör innehålla tillräckligt med fibrer. Man kan satsa på baljväxter, knapriga rotfrukter, vegetabiliska fetter, rotfrukter, nötter. Om man inte är van med att laga vegetarisk mat lönar det sig också att leta inspiration på nätet och gå på upptäcksfärd i butiken och våga testa nytt. 

Alla kan inte bli vegetarianer/veganer, man måste få välja själv!

Svar: Naturligtvis har var och en rätt att välja kost, men det finns fördelar med att reflektera över ens val. Man behöver inte heller strikt gå över till en vegetarisk kost utan det är redan bra om man försöker att äta vegetariskt ibland, kanske en gång i veckan?  Om man drar ner på sin kött- och mejerikonsumtion gör man en insats för miljön och den egna hälsan. 

Då man äter tofu och andra vegetabiliska råvaror skövlas rengskogen!

Svar: Människans hunger efter allt mer kött och mjölk har varit den huvudsakliga drivkraften bakom skövlingen av regnskog. Skogen har huggits ned för att ge plats åt köttdjur och intensiv odling av soja, som sedan blir foder till kor, gris och fågel i framför allt västvärlden, exempelvis Finland. Skogsskövlingen har orsakat enorma utsläpp av växthusgaser, minskad kolinlagringsförmåga och inte minst utrotning av arter och förstörda ekosystem. Sojaodlingen ger i sin tur stora problem med användning av extremt giftiga bekämpningsmedel och minskad biologisk mångfald. Huvuddelen av sojan som odlas används som foder och endast en mycket liten del används i livsmedel. Det är inte sojabönan i sig som är problemet utan den enorma efterfrågan på foder som kräver en intensiv odling.

Dela den här sidan