Sommarkatter

Sommarkatter, är ett begrepp som många av oss känner till. Sorgliga exempel och texter har lyfts fram i tidningar och media sedan 1970-talet. Historierna handlar ofta om att barnfamiljen från stan tar en kattunge till sommarstugan så att barnen kan ha en lekkamrat. Även fast det i dagens läge inte är ett vanligt förekommande problem att barnfamiljen tar en katt, och lämnar den vind för våg ensam vid stugan existerar problemet men i en annan kontext.

Att skaffa ett tamdjur innebär att man förbinder sig till att ansvara över djurets hälsa och välfärd, ändå är övergivna katter ett vanligt förekommande problem året runt. En del människor bestämmer sig kanske för att lämna bort katten till ett djurskyddshem eller liknande enhet för att de vill åka på semester under sommaren och inte kan sköta om kattens behov.

Enligt Djurskyddslagen (4.4.1996/247) §5 är det förbjudet att överge djur och lämna djur utan skötsel. Djur har alltid rätt till ändamålsenlig föda, dryck och annan behövlig skötsel. Om ett djur insjuknar ska det få ändamålsenlig vård.

Någon kanske släpper ut innekatten under sommaren, och så rymmer katten, fast det inte alls är meningen att överge eller kasta ut den. Kanske är katten inte heller kastrerad/steriliserad och så är det lätt hänt att det föds ungar utomhus någonstans. Det bidrar till att den övergivna kattpopulationen ökar som i sin tur leder till ökad risk för olika sjukdomar bland katter. Det görs inte heller alltid tillräckliga sökinsatser för att hitta en förrymd katt, och det är vanligt att man relativt fort vill ersätta den bortsprungna katten med en ny.

För att förebygga och minska riskerna är kastrering/sterilisering att föredra i alla fall om katten vistas utomhus. ID- märkning är viktigt för att kunna återförena en bortsprungen katt med sin familj. Microchipmärkning utförs av veterinärer och känns inte mera än en vanlig vaccinering. Gemensamt är att alla ID-nummer registreras och man kan på det sättet hitta kattens ägare.

Andra problem kan förebyggas genom kunskapsspridning och noggrant övervägande om man klarar av att ansvara och sörja för ett tamdjurs behov. Kattens status har blivit bättre, och finländare är i allmänhet måna om sina husdjurs välmående. Det är fint att situationen har förbättrats men vi kan alla tillsammans hjälpas åt för att göra situationen ännu bättre.

källor: https://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/id-markning-av-katt/ https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006209648.html https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/sommarkatter-en-myt-som-inte-alls-stammer/ https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1996/19960247

Om du hittar en övergiven katt

-Ge mat och vatten i små portioner

-Kontakta ett katthem och kom överens om hur ni kan gå vidare.

-Ta reda på om katten är märkt, man kan få hjälp att läsa av ID märkning hos veterinär

-Annonsera efter kattens ägare, det kan man göra gratis via sociala medier eller på hemsidan karkuri.fi

Dikt

 

Förra sommaren, en årstid så ljus

kom en familj till sitt sommarhus

De skaffade katt så liten och go

Natt och dag fick den inne bo

Han myste och trivdes i moderns famn

att matas och kramas och kallas vid namn

 

Men sommaren tog slut och hösten kom sen

Semestern var över, familjen for hem

Och katten den tänkte: Vad gjorde jag för fel?

Vad hände med barnens lek och kel?

Jag står här vid dörren och väntar på er

 

Säg mig: Älskar ni mig inte mer?

Där satt han på trappan dag och natt

Han var ju bara en sommarkatt

Kylan kröp närmare och snön föll vit

Varför kommer ni inte hit?

 

När våren och sommaren nalkas igen

kommer familjen till sitt sommarhem

Kom lilla kissen ropar de lent

men för han som blev lämnad var det för sent

Under en lövhög han ligger så still

den kärlek han fick då räckte ej till

 

okänd föfattare